ZEPEN VAN PARKETVLOEREN EN ONDERHOUD VAN GEZEEPTE PARKETVLOEREN

 

ZEPEN van parketvloeren en onderhoud van GEZEEPTE parketvloeren.


 

OPMERKING: wijzigingen in onderhoud zijn mogelijk, bvb. bij renovatie is het niet altijd aangeraden met water te werken, een gezeepte vloer is dan ook niet mogelijk.

 

 

Het gebruik van zepen als basisbehandeling was bij ons (België) eerder uitzonderlijk, maar is gebruikelijk in scandinavische landen. De media besteedt aan deze afwerking/onderhoud ook  steeds meer aandacht en dan vooral om het natuurlijke karakter en de esthetiek ervan.

 

UITVOERING

Men moet de zeep mengen met warm water en met de borstel of microvezeldoek in het hout wrijven. De behandeling kan herhaald worden met korte tussenpozen van minimaal 3 h tussen droogtijd. De uitharding van de zeep duurt iets langer, meestal meerdere dagen. Zeeplagen aangebracht met langere tussenpozen zijn dan ook meer opbouwend. Eventueel gevormd schuim moet men samentrekken en verwijderen. Of men bouwt dit op op langere tijd. Tot de volledige verzadiging met zeep is de vloer meer open voor vervuiling. Door het opruwen van het hout kan dit systeem in het begin iets stroever verlopen. Na verloop van tijd wordt dit echter steeds makkelijker.

Het is de bedoeling om verschillende zeeplagen op te bouwen tot er een verzadiging van zeep is aan het oppervlak van de parketvloer. In de praktijk gaan wij voor u een deel van deze opbouw verwezenlijken door in de diepte van de parket reeds een vetverzadiging aan te brengen zodat de opbouw sneller door u kan worden bereikt.

Gezeepte parketvloeren zijn qua kleur makkelijk te manipuleren. Met matig witte zeep bereikt men een het uitzicht van een onafgewerkte doch warme parketvloer. Vergelen van de vloer kan makkelijk worden vermeden. Bijwerken van de vloer is bovendien plaatselijk mogelijk.Tijdens de eerste zeepbeurten worden pigmenten van de parket weggekuist en opgelost. Dit kan tijdelijk lichte wolkvorming en vlekken geven.

 

Onderhoudsproducten bestellen 

De voordelen van een gezeepte vloer:

  • Het is ecologisch er zitten geen chemicaliën in natuurzeep
  • Het is erg fraai en natuurlijk, doordat de eiken vloer een  onbehandeld uiterlijk krijgt.
  • De vloer vergeelt niet, door het logen van de zeep wordt de vloer zacht naturel grijs
  • Goed voor in de keuken, omdat zeep automatisch vet inkapselt. Het is zeer goed vuilafstotend (bij vet en zelfs rode wijn vlekken) zie onderhoud. Het is eenvoudig zelf aan te brengen op een nieuwe of geschuurde vloer.

 

De nadelen van een gezeepte vloer:

  • Een gezeepte vloer moet regelmatig opnieuw gezeept worden. Omdat zeep zacht en openporig is, kan bij te weinig onderhoud en voeding, vuil diep doordringen. De vloer krijgt dan een cafevloer look en is besmettelijk voor watervlekken en vetvlekken.
  • De vloer kan te vaak iets te nat gemaakt worden wat slecht is voor parket. Bij het moppen moet de vloer daarna goed drooggemaakt worden. Om extreem werken of bij (lamel)parket van slechte kwaliteit delamineren te voorkomen. De vloer mag niet te lang nat blijven. Gebruikelijk niet langer dan 20 minuten.
  • De opbouw naar verzeping is redelijk intensief. 
  • De intensiteit van gebruik van de vloer zijn evenredig met het dat de vloer zal nodig hebben.