ONDERHOUD VAN GEVERNISTE PARKETVLOEREN

ONDERHOUDVOORSCHRIFTEN  voor geverniste parketvloeren.


 

ONDERHOUD VAN MET VERNIS BEHANDELDE PARKETVLOEREN BIJ NORMAAL GEBRUIK.

 

OPMERKING: wijzigingen in onderhoud zijn mogelijk, bvb. bij renovatie is het niet altijd aangeraden met water te werken, een alternatief onderhoud wordt dan voor u opgesteld.

      


 

Over Parketlak

Parketlak is één van de meest gebruikte oppervlaktebehandelingen voor houten vloeren. Parketlak is in verschillende glansniveaus verkrijgbaar, van volledig mat tot glanzend. Een gelakte vloer is zeer goed bestand tegen krassen en chemicaliën. Het is belangrijk dat je je gelakte houten vloeren op de juiste manier stoft, reinigt en onderhoudt.

Stoffen & Reinigen

Waar je aan moet denken als je jouw gelakte houten vloer stoft & reinigt:

Je kunt je gelakte houten vloeren eenvoudig beschermen. Door regelmatige reiniging verwijder je stof, zand en  vuil zodat de afwerklaag hierdoor niet bekrast of dof raakt of dat de vloer gaat slijten.

Gebruik bij het reinigen van je gelakte houten vloeren altijd zo weinig mogelijk water. Als je eten of drinken morst, moet je dat direct opvegen om permanente beschadiging of vlekken te voorkomen.

Stof of stofzuig je houten vloeren zo vaak als nodig is. Gebruik een stofzuiger f een stofdoek. Voor het beste resultaat voor nat reinigen gebruik je de milde, speciaal samengestelde Bona Houten Vloer Reiniger.

Gebruik geen ”allesreinigers” op je houten vloeren, aangezien deze een doffe uitstraling aan je vloer geven. Bovendien gebruik je dan teveel water, waardoor je houten vloeren beschadigd raken.

Gebruik een stofzuigermond die geschikt is voor parket (zachte borstels)

 

Plaats vilten onder stoelen, tafels, sofa's  en andere bewegende meubels. Deze het best 3 maandelijks reinigen en controleren. Deze slijten sneller dan verwacht. Bovendien worden ze vuil en kan er zand in deze vervuiling hechten waardoor krassen kunnen onstaan.

Zie dat de druk verdeeld is over een groter oppervlak. Puntdruk kan zowel de vernis als het hout beschadigen. (nagels in de hakken van schoenen bvb.)

Let op voor lekkende plantenbakken of plantenbakken die poreus zijn. Langdurige belasting van vocht dringt tot diep in het hout door.

De wielen onder meubels dienen geschikt te zijn voor parket. harde wielen zullen snel krassen en schade veroorzaken.

Onderhoud

Waar je aan moet denken als je jouw gelakte houten vloer onderhoudt:

Als je gelakte houten vloeren dof worden of krasjes gaan vertonen, kan je Bona Houten Vloer Polish of Bona Houten Vloer Refresher gebruiken.

Polish en Refresher geven glans aan je doffe houten vloeren en vormen een beschermlaag tegen slijtage (niet gebruiken op geoliede vloeren)

Als je een houten vloer hebt laten leggen in een ruimte waar de kans groot is dat er water wordt gemorst, zoals in een keuken of badkamer, dan breng je op je nieuwe houten vloeren als beschermlaag Polish of Refresher aan.

Polish of Refresher kan worden aangebracht wanneer nodig, maar gewoonlijk is dit een paar keer per jaar. Zorg er altijd voor dat de houten vloer gereinigd is voordat je een nieuwe laag vloerpolish aanbrengt!

Onderhoudsproducten bestellen 

bona polish mat
bona polish remover