AABLOS

PARKETVLOEREN

Meerlaagse parket of samengestelde parketvloeren.

Definitie van  samengestelde parketvloeren, voor en nadelen van deze systeemvloeren.

Meerlaagse parketvloeren of meerlagig parket zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Een toplaag in edel hout (het zichtbare deel na plaatsing)  en de onderbouw. Hout is een natuurproduct en is vooral onderhevig aan vervormingen als gevolg van de luchtvochtigheid. De opbouw van een samengestelde parket is dusdanig dat de krachten die spelen op de massieve toplaag worden opgevangen door de onderbouw. Een dikkere toplaag vereist doorgaans een dikkere onderbouw. Deze parketvloeren zijn de meest stabiele sysytemen. Dat maakt deze vloeren (niet allemaal) geschikt voor vloerverwarming, zelfs met brede planken. Echter ontneemt het geenszins de verantwoordelijkheid van de gebruiker om de relatieve luchtvochtigheid tussen de seizoenen stabiel te houden.

 doorsnede van meerlaagse parketvloer of samengestelde parket

 

De verschillende producties van meerlagig parket.

De herkomst van deze vloeren kan heel verschillend zijn. Zo zijn er importproducten uit China en andere lage loonlanden, met edele toplagen uit het land van herkomst maar ook uit andere delen van de wereld. Ook Belgische topproducties met Franse eiken toplagen en PEFC label zijn beschikbaar. De kwaliteit en het aanbod zijn dan ook heel divers. Kiezen voor degelijke producties en garantie op importproducten is dan ook zeer belangrijk. Onze vloeren genieten 10 jaar garantie op delaminatie en op de plaatsing, we worden daarin gesteund door de fabrikanten en of importeurs van de producten die wij aanbieden.

Behoudens de samengestelde plankenvloeren worden deze vloeren door ons ook aangeboden in figuren als visgraat en hongaarse punt.

  

Meerlaags parket, meerlagig parket, 2 laags parket, engineered floor, multi floor, duoplank, samengestelde parket, etc.

De benamingen die gegeven worden aan deze producten zijn divers en helaas ook verwarrend. Uiteindelijk komt het erop neer dat het allemaal producten zijn met een toplaag in edelhout, van zeer dun (fineer) tot zeer dik (8mm).

Massieve plankenvloeren zijn duurzamer.

Niets is minder waar. Massieve planken of tapis-planken hebben een massieve dikte van 6mm tot 2 a 3 cm. Als we de vergelijking maken tussen een plankenvloer (van 15mm massief met tand en groef verbinding, dan is de bruikbare dikte het gedeelte boven de tand en groef, ongeveer 5mm) en met een samengestelde parket (van 13mm waarvan 4mm edelhout massief en 9mm onderbouw) dan kan men terecht stellen dat de meerlaagse plank langer zal meegaan dan de massieve plank. De reden hiervoor is de stabiliteit van de meerlaagse plank. De massieve plank zal licht schotelen op termijn en de meerlaagse plank niet. Bij renovatie zal dan ook meer edelhout weggehaald dienen te worden om de schoteling van de parketvloer te verwijderen met een groter verlies aan massief hout. Ondanks een dunnere toplaag heeft de meerlaagse plankenvloer toch een langere levensduur. Indien we een meerlaagse parketvloer schuren wordt (bij professionele schuring en met een afwerking in olie) niet meer dan 0,2 tot 0,4mm edelhout weggehaald. Nog minder met een planetaire schuring. Een massieve dikte van 4mm gaat dan ook enkele generaties mee.

Beschikbaar in deze opbouw.

Deze meerlagige parketvloeren zijn beschikbaar in de meeste houtsoorten op 18cm breed. In eik bieden wij dit product aan in alle selecties en breedtes van 14,5 to 32cm! Toplagen van 3 tot 8mm. Ook visgraat parket en hongaarse punt parket zijn meerlagig te verkrijgen.